Ariciul este un mamifer mic ce aparţine ordinului insectivorelor, având o lungime a corpului de până la 33 de cm. Greutatea variază de la 800-1200g, în dependenţă de specie. Ei au membre mici şi puternice, membrele posterioare fiind puţin mai mari şi musculoase ca cele anterioare. Membrele au câte 5 degete, unde primul şi ultimul deget sunt mai mici în comparaţie cu celelalte degete şi nu au gheare. Au nişte ochi mici şi o ureche externă slab dezvoltată. Au un botişor mic şi ascuţit, cu o acuitate olfactivă foarte dezvoltată. Partea dorsală şi laterală a corpului este acoperită cu nişte ace lungi şi ascuţite, alcătuite din cheratină şi având o lungime de 10-20 de mm. Pe corpul unui arici pot fi până la 15.000 de astfel de ace. Se deosebesc, în Europa, după ariile de răspândire predominantă, în est Erinaceus concolor (cel întâlnit şi în România), iar în vest Erinaceus europeus.
E atat de precaut incat simte orice miscare. Se opreste, isi ridica botisorul, priveste in dreapta, in stanga. Daca nu i se pare nimic suspect, isi cauta de drum. Daca vede ca e ceva neobisnuit la mijloc, daca il atingi, cu un sasait de manie ariciul se strange ghem. Tepii sunt indreptati in toate partile si numai o dunga mai adanca arata locul unde e botisorul ascuns intre picioarele dindarat. Aceasta e singura lui arma de aparare.
Aricii se reproduc în sezonul cald, adică din mai până în august. Perioada de gestaţie durează 35-55 zile. De obicei se nasc 2-9 pui.
Puisorii la inceput golasi, albiciosi, sunt ingrijiti cum trebuie. Repede le ies tepii, iar ceva mai tarziu au scapat de grija putandu-se face ghem.
Ariciul se hraneste cu insecte, soareci, rame si toata hrana lui obisnuita, catre toamna incepe sa se imputineze. Cu caderea omatului au disparut de tot. Dupa ce si-a adunat cat mai multe frunze, ariciul isi infunda nasul in blana moale de pe pantece si doarme dus toata iarna.
Nostimul animal este foarte util in gradini, intrucat o curata de daunatori.
Spre deosebire de alte specii(erinaceus albiventris; hemiechinus auritus) care se adapteaza usor in captivitate si sunt crescuti si ca animale de companie, erinaceus concolor este foarte greu de domesticit la maturitate.
puii pot fi domesticiti cu multa rabdare si munca de...socializare
Are trei dusmani principali: vulpile, cainii si bufnitele.
Noroc bun
In vara aceasta si eu am avut in curte 2 arici. Parca erau frati cu ai tai ( vezi gize insecte brotacei). Eu i-am lasat liberi si in toamna au disparut . Oare mai apar la vara?
Intru pe saitul indicat. Mi-a placut salutul, se asorteaza cu dreapta intinsa la 45 de grade! .......aia a fost armata calumea: competenta, demna, curajoasa. Daca nu era condusa de un scelerat am fi vorbit acum nemteste....intreaga Europa!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.